Anak Jawa bernama Fay

Resamnya orang jawa – nasi setalam dibahagikan sama rata. Itu Nasi Ambeng namanya. Dikongsi semua, tak kira apa majlis.

Jadi mungkin sifat berkongsi ni da sebati dalam jiwa kami.

Tak ada yang menarik kalau di ikutkan. Hanya berkongsi cerita. Cerita tentang saya. Tentang diri, tentang keluarga dan tentang sekeliling saya. Saya suka memasak. Amat rugi jika ilmu itu saya pendam sendiri. Bukankah lebih baik di kongsi bersama.

Biasanya cerita orang lain tu kan lebih menarik dari cerita kita sendiri. Saya rasa cerita saya tak menarik..tapi mungkin menarik hati orang lain.

Dan bila masuk tiga puluhan umur ni, saya rasa saya patut mula menyimpan khazanah ‘cerita-cerita’ saya. Mungkin buat pengubat rindu pada suami yang selalu ‘outstation’…dekat di mata dekat di hati, walaupun hakikatnya hanya tulisan dan luahan saya.

Saya bangga jadi anak jawa hasil penghijrahan mereka ke Johor awal 1940an dulu. Arwah tok dan nenek sebelah Abah jawa dan Arwah tok dan arwah nenek sebelah Mama pun jawa. Paling ketara sebelah Mama – Marfo’a Binti Banioo, jawa kan nama tu?

Dan benar kata pepatah :

Orang Jawa tidaklah kaya harta, tapi mereka kaya dengan kebijaksanaan dalam kehidupan mereka -Tok Rimau

Saya tak kaya…cuma saya kaya ‘idea’ dan ‘cerita’. Mungkin tidak sebijaksana mana, tapi kalau menghibur apa salahnya.

22 responses to “Anak Jawa bernama Fay

  1. Dah lama tak makan nasi setalam nih…

  2. Shida

    My man is a Javanese too tapi Jawa kacang lupakan kulit. Pandai kira sampai 5 saja…hampeh!

    Anyway, I like youR write up. You are talented and there are so much to read. Very interesting lar!

  3. I’ve been married to a half-jawa man for 4 yrs,, tapi makan nasi setalam, baru sekali, bulan may 2007! camna tu?

  4. saye juga anak jawa..
    juga jawa yg kacang lupakan kulit.. hahaha..
    my father’s name
    kelana bin sukardi..
    then.. my tokwan’s name..
    sukardi bin suradi..
    then..
    suradi bin.. i dunno la..

    haha..

  5. Hey,….
    It’s Nice Blog…

    I’m Javanesse too, From Central Java and now living in Jakarta…

    So, I called my Blog “mbelgedez”. That’s mean Omong Kosong, laaa….

    http://mbelgedez.wordpress.com/2007/10/07/96/

  6. Razif Manan

    Bangga pe…kita anak Jawa…

  7. NOR KULIS

    apa maksud nama saya ini?

  8. Jilli

    Fay..sama la kite…kawe jawa sarawak….ok tak kawe kecek jawa…

  9. janatunaliya

    Jilli

    Gembira bertemu rakan satu sekolah. Wah, Jawa juga awak ye?😉

  10. salamm singgah akak ittewww..

  11. tapi me konpius one uooolsss.. kalo akak anak jawa, naper blog namer ‘anak cino’.. gitewww

  12. janatunaliya

    en_me : coz akak ni walaupun muke jawa tapi orang tengok macam cina. masa kecik dulu orang panggey akak ni anak cina😉

  13. wahhhhhhhhh,,,bab jawa ni,,aku ni anak jawa gak,,dulu masa kecik2 ni nak cakap jawa malu ,,tapi sekarang,,hehehehe,,da tua2 nii expert..biasa laaaa.. jawa johor..sekarang ni budak2 byk yg malu nak cakap jawa,,rugii woiiiii,,,kau orang da rugi satu bahasa..belajar,,nak malu apa

  14. aiiiii,,,ni mcm dah masuk group best nii,abang pun anak jawa gak,,biasa laaa,,jawa malaysia,,,cakap jawa,,hehehehehe,,expert maaaa,,kecik2 dulu malu laa,,da tua 2 nii byk belajar,,fikir2 ,,x pandai,,rugi da satu bahasa

  15. Bayu

    Takdir telah menulis bahawa satu hari nanti aku akan telontar jauh dari tanah nenek moyangku..

    Namun, dimana juga kaki memijak bumi
    darah jawa yang kuwarisi
    akan tetap kusanjung tinggi

    Bayu… Anak Jati Johor Darul Takzim

    akitan2001my@yahoo.com

  16. Fay,

    Minta sikit gambar2 Pt. Tegak dan Pt. Sulong dari blog Fay. Saya nak buat multimedia presentation about seseorang di Pt. Tegak tapi tak cukup gambar. Harap halalkan.

    Dari SMK Dato’ Sulaiman

  17. ramli

    *oleh kerana takde yg berbahasa Jawa, biar saya memulakan*

    ake wong jowo neng kene rupane.
    loh kepiye to, kok ra eneng seng ngomong jowo.
    yo wis aku seng mulo disek yo.
    wong tuo ku asal jowo tgh, aku jowo johor ngono.
    mbah wedok siji wong cino, seng laine kabe jowo.
    moto ku rodok sepet sitik, ketularan DNA cino iki.
    aku sekolah cino, yo ngomongme bahasa/dialek mandarin/kantonis/hokkien, kerep ono seng teko ‘awak ni melayu ke cina? haha,,, taklah, saya jawa… jawabku selamba.
    cah saiki podo ra iso ngomong jowo, isin? lali? opo pancen ngali?

    bangga gak, walau 15thn di luar negara, bahasa jawa saya ternyata tak beku dlm kedinginan salji dan tak luntur dlm kepanasan summer.

    hidup jawa
    hidup johor
    hidup malaysia

    • dr.microb

      wah…
      bonggo eneng wong jowo ngak isin ngomong jowo…
      sy pun anak jawa gak…
      sebelah ayah…mama orang melayu…
      kira jowo ngentir la ki…
      hehehe…

  18. Bagaimana dg kalian Jawa di Malaysia. . cara mengakat harkat dan martabat Jawa?? Harus ada proyek agar B. Jawa menjadi bahasa gaul di Malaysia.

  19. evinderman

    weleh, ki wong-wong jowo overseas kabeh to:mrgreen:

    salam saking lare medhiun, jawi wetan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s