I met another Jawa…how exciting

I’m jawa all the way – Malaysian Jawa (we have 3 generations born in Malaysia)…both on my dad & mom’s side. Jawa Johor, Batu Pahat to be precise – very happening. Recently I met another jawa’s blog whom I am totally impressed with…in fact he speaks better Javanese than me *shame* below is an excerpt from my fav page of his…

LIFE AS AN OIL & GAS ENGINEER

Me nak cerita sedikit pasal kerjaya me selama bekerja di syarikat ‘oil and gas’. Tapi me tidak pandai bercerita panjang-panjang. Me cuma tahu menjawab soalan saja.

…..

Q: Gaji kuwe piro? Iso tuku kereto seng larang-larang, umahe pirang-pirang, kebone akeh.
Gaji me? Alhamdulillah. Walaupun ada rakan sekolah me yg sudah berjaya, punya bisnes perniagaan sendiri, ada bangunan sendiri, ada kedai buku sendiri, kereta bersusun-susun kat rumah. Tapi me bersyukur dengan apa yg me ada setakat ini. Sebab ramai juga rakan sekolah me yg lain yg tidak berjaya dalam kerjaya masing-masing.

Dan untuk pengetahuan juga, me sekarang kerja kontrak setahun-setahun. Setiap hujung bulan, me kena hantar invois pada majikan me. Kalau di syarikat lain, dua minggu me boleh dapat gaji. Tapi di syarikat yg ini, me kena tunggu hujung bulan barulah me terima gaji (dalam bentuk cek). Lembab kan dia orang buat kerja. Dan gaji me selepuk, bermaksud tiada KWSP, tiada PERKESO, tiada TABUNG HAJI, tiada ASB, tiada zakat, tiada kemudahan medikal dan tiada perlindungan insuran. Me juga tiada CUTI tahunan. Tiada kerja, tiada gaji gitu. Dan yg paling penting, tiada tolak CUKAI kerajaan yg memerintah. Pandai-pandailah me menguruskan semua masalah kewangan dan kebajikan kaum kerabat me macam biasa.

……

if you wanna read more, go to his page here

8 Comments

Filed under Daily Life

8 responses to “I met another Jawa…how exciting

  1. ammvoiiii anak cino iki, haku jugak bungah ..

  2. Saya pun anak Jawa juga, arwah emak berketurunan Cina.
    Tapi sayangnya tidak pandai bertutur bahasa Jawa.
    Dek kerana percampuran pelbagai bahasa (Melayu, Bugis, Cina, Jawa),
    saya jadi keliru & memilih hanya 1 bahasa.

  3. janatunaliya

    en_me: he he he

    annaliese: sama la aka ni…nenek akak pun ada keturunan cina…tu muka aka pun cam anakcina

  4. en_me: Foster mother saya asal Kg Paya Embun, berjiran dgn Kg Melayu Raya kan…

    puan empunya blog: Saya tak mcm anak cina, I’m the only black bird in my family…huhuhu.

  5. cek anna: u know so much about me.. how about your blog? care to share with me..

  6. en_me: Dahulunya belajar di SMK Dato Penggawa Barat ke?

  7. cek anna: please send me email: yginsaf@lycos.com (ada berani kah?)

  8. sy penjual batik terengganu..
    tapi kisah sy disini..dr kecik idup sy dikelilingi org jawa walupun stay kat pahang..ms sek kawan ramai org jawa..ms kat u pon sama..
    skang lagi kisah sy dgn org jawa..nak share bukak restoran jual mee jawa…walaupun sy dan somi org banjar!serumpun!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s