Acara Raya Kita

Sekarang ni di sebabkan musim raya dan di sebabkan akak tengah males nak berangan mat salleh, maka bahasa kita agak santai dan kemelayuan….alah macam akak ni ada kat sebelah uols la sibuk tot-tet bercerita. Voley?

Acara Melatih Orang

Agak-agak masuk seminggu puasa, akak di beri tugas untuk melatih rakan setugas dari Bollywood. Wah, experience ni. Mana dengan kezutan budaya dan bahasa. Tapi akak bersyukurlah sebab at least dapat jugak tukar2 experience dengan diaorang kan.

Tapi satu lah akak belajar. Depa reja macam org gomen. Mai pukul 10 minum…mai lunch makan…sat gi ada tea time plak. Interesting kan?

Leena & Ishrat from Mumbai

Acara Raptai Raya

Seminggu sebelum raya, akak da pun menyambut RAPTAI raya di Penang. Gara-gara tidak menyambutnya di sana tahun ini, maka berhangkutlah beg segala menuju ke rumah ibu mertuaku tersayang di sana.

Dan dek kerana masih berpuasa, maka Transnational telah menjadi official supir. Lega suami tersayang sekejap, kalau tidak mahu semput jika kena drive 5 jam kesana – since this was just a short weekend trip.

Modus operandi – sebat sebanyak mana yang mungkin segala macam jeruk. Akak sendiri da boring dengan kuah raya yang beraneka warna sama seperti lampu liplap depan rumah bonda tapi rasa sama aje. Sedap lagi beskut mayat bergula RM2 tu hah. Maka kudapan official nak serve tahun ni adalah jeruk betik dan jeruk salak.

Penang at some points is still the same way I remembered it. Tapi rasa cam segar sikit bila dapat keluar dari KL sekejap.

Pastinya, looking forward to going up to Penang again sebab akak da jumpa stok buku second hand berlambak mengalahkan Borders you all. Tapi gigit jari sahaja lah sebab keperluan raya di dahulukan.

Tunggu kao…kali ni kalau akak datang lagi ke Penang pasti akak borong semua buku Shopaholic tu hah yang hanya Duapoloh Hinggit senaskah..

 Pulau Jerjak

 

Jambatan

Muka segar bugar kena angin laut he he he

Acara Mari Kita Redah Outback Steakhouse ramai-ramai

Kenapa kita kena ada bos yang berasal dari tempat Uncle Sam? Teeet masa da cukup. Ini adalah kerana bila kita paw dia EmpatRatusHinggit untuk acara favourite semua orang, ya itu MAKAN, sikit pun tak ngeluh cam Outback Steakhouse tu mak pak dia pulak. He he he.

Hee my bos is the best. He is not only funny but SMART. Otak bergeliga sangats ni. Tapi masuk akai la jugak dia ni di panggey boss kan.

After he left, we kinda miss having him around….

Acara balik kampung

Jam 5.30 pagi akak dan suami tersayang da berkobar-kobar nak balik kampung. Perjalanan pagi tu so cool sekali. Seperti biasa, kami keluar di persimpangan Pagoh dan take the kampung road back home.

Best sangats! Tetiba cam seronok ni nak raya.

Sampai di rumah Ayahanda da rebus ketupat dia belakang rumah. Bonda masih ala2 mengemas sana sini – ala2 harap akak take over tugas dia which I always will with pleasure. Dan biasanya mak dara sorang ni yang akan di beri tugas masak rendang segala. Bonda akan masak sayur lodeh.

Lepas bagi salam, melilau cari anak daraku sorang. Bonda kata dia sibuk mencabut bulu ayam yang dah di rebus di rumah nenek yang-nya (Moyang anak ku dan Nenda ku)

Alamak, kenapa anak dara ku sudah bertukar menjadi Misya Omar????

Jeng jeng jeng…rupanya ada orang sudah mengayakan rambut baru hari raya. Somehow, her hair suits her so much this time around. Pandai betul bonda.

Petang tu dengan suami tersayang, akak terjah Carefour Batu Pahat. Sebenarnya nak singgah pekan Parit Sulong je, tapi jam mengalahkan Kampung Baru, so alang-alang menyeluk pekasam biar badan berbau masam…tak jumpa parking nye hal, we all speed trus ke arah BP. 

Acara takbir raya pun bergema

Cik abang tahun ni baju raya tona hijau. Mengancam jiwa dan raga kan? Muka berseri bukan apa sebab da ambik air sembahyang tu coz getting ready to go to masjid oledi. Tapi ada la nak dekat 3 kali amek sebab asyik tersentuh je ha ha ha…time nak butangkan baju kantoi, time nak pakaikan samping 2 kali kantoi..last last cik abang give up amek air semayang kat masjid. He he he

Ayahanda tetap segak macam raya2 yang dulu.

Bonda pula, the first to merasmikan kueh raya. Bonda pakai apa pun cantik. Jeles ah!

Anakanda tahun ni raya baju nak dekat sepuluh pasang. Siap acara Top Model ni.

The red baju kurung is my favourite. Silk lagi tu. Ni lah masalahnya bila jadi anak dara sorang dan cucu kesayang sorang. Melimpah ruah.

 

click on image to watch video – Aliya Raya Top Model

Her white kabarung with labuci and sulam sahaja nak dekat RM45. Aiyooo da macam mak dia nya baju kurung gi opis je tau! Akak nye baju kurung opis pun takde labuci liplap wey.

Kucing busyuk bergelar TOM tu tetap enter frame. Benci!

Rumah papan nenek da pun siap sempena raya nie. We did a small tahlil for my arwah grandpa with a few of my uncles and aunts.

There were some shots of hari raya this year that are my favourites:

My ayang…still the same hencum fella like first day we oledi get married ahak! Maybe it’s the baju putih kut *malu seh*


My anak dara intan payung…she’s grown so much in the past months I hardly noticed. My daughter is as tall as a standard 3 year old girl and she’s only in standard 1 *pengsan*.

 

Tapi ibu tetap ibu kan…ibu is everything to them.

 

But the kucing busyuk will always enter frame *bunci lah!*

US – you know raya will never be raya without that someone special. Mine is nearly seven feet tall and always mistaken for a big brown bear HA HA HA


SELAMAT HARI RAYA UOLS!!!
Weekend ni akak nak ke KLUANG sebab ada my cousin yang akan melansung. Akak tak sabar nak jumpa orang perancis nie….my cousin Fida is back with her French Husband – the only French guy I know who is crazy about tempe! Nanti kan…..!
 

Leave a comment

Filed under Aidilfitri, Daily Life, Hari Raya, Jeruk, Latest News, Penang

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s