Gegarrrr…

~Gegarrrr di Opis~ 

Fuh. Berdiri bulu tengkuk terkenang jam 7.15 malam di kantor akak semalam takala Opis mate yang memang control cool tetiba bersuara… “Do you guys fell the building move”. Tiba-tiba berayun berendoi la kami sekejap. Bagai mak buyun nak pitam (berangans kejap he he he), akak pegang meja untuk dapat kepastian. “Blinds” opis berkibar2 mengalahkan jalur gemilang besor di dataran. TL kata “Indonesia mesti ada gempa”.

Nah..malam bersantap bubur di gerai kg. Pandan, tersegam di layar tv, gempa 7.9 melanda Padang Indonesia. Masya-allah…akak boleh buat ‘dek’ je taim kat opis tadi. (Akhbar The Star kemudian melaporkan, gempa berukuran 8.4 sebenarnya – lagilah akak mengucap banyak)

Akak-akak dan Abang-Abang di Putrajaya kecoh sekejap 

~Gegarrr perutku~

Hari ni akak teringat zaman-zaman posa ataih bas double decker masa jadi crew dulu. Besh ni posa sebab imsak kat Malaysia habih lambat, buka di kota Singa cepat pulak tu. 6.45pm dan 20 minit sebelum bas menyeberang sempadan Malaysia-Singapura,  menyengih da ni dengan secawan milo panas dan sebungkus nasi padang atau karipap gergasi old chang kee. Tapi sebelum tu, akak buat amal jariah dulu dik non oi. Serve passenger yang muslim air panas dan buah tamar, buat announcement (huu miss sungguh mendivakan suara kat mic ni)…padahal cabin crew dok melahap kat pantry ke ke ke ke.

Old Chang Kee Orchid Road Singapore

Tiba-tiba perut akak berkeroncong, terliur terkenang karipap gergasi berinti kentang berkari dan telur rebus separuh (yes! Separuh dik non oi dalam inti tu)..telur gred c la gamat nye he he he

Jadinya, akak meredah la hujan lebat petang di Bukit Bintang dan tersenyum lebar melihat perbarisan yang seakan-akan melambai…take me take me take me NOW….take me homeee..

Dan bila sampai di ambang azan maghrib tanda tamat sudahlah 1 Ramadhan pagi Masihi 1428…perbarisan tadi siap beratur 4 “askar” dalam bungkus kuning diraja dan segelas milo panas vending machine pantry kantur akak…he he he…NYAMAN NIH!

Esok lusa kita serbu kepala sotong goreng Old Chang Kee lak ek!


 

2 Comments

Filed under Gempa Bumi

2 responses to “Gegarrrr…

  1. UBA

    kelakar la u ni sis…

  2. janatunaliya

    he he he – adikku..laughter is the best medicine. Nak jadi doktor tak dapat..buat org gelak pun jadilah kan?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s