Women are more complex – Merepek LAH!

I got this list of from another blog. Satu list panjang tentang attitude perempuan bila keluar lunch. My officemate yang baca pun kata…mesti di tulis oleh seorang lelaki..sebab apa yang di tulis tu tak make sense.

This is what was posted :

Lelaki

1. Waktu lunch, jalan ke tempat makan
2. Sampai kedai makan, masuk
3. Ambik Pinggan
4. Letak nasi
5. Letak Lauk
6. Ke kaunter, Bayar nasi dan Air Sekali
7. Makan
8. Habis
9. Balik Opis or
10. G surau

Perempuan

1. Waktu lunch, jalan ke kedai makan
2. Perhatikan orang waktu jalan
3. Sempat mengumpat dulu
4. Sambil jalan betulkan tudung, tgk baju sendiri, tgk kaki
5. Tengok baju orang lain, especially yang cantik dr baju sendiri.
6. Sampai kedai makan, jenguk-jenguk dulu
7. Ramai orang,cari kedai lain.
8. Jalan lagi
9. Dah puas ati..masuk..
10. Survey lauk dulu 2, 3 minit.
11. Carik2 pinggan, ambik pinggan
12. Belek-belek pinggan, bersih ke?? tak bersih?..eeeeiiii. .
13. Dah puas ati, ambik nasi
14. Ambik nasi ceduk sikit-sikit
15. Tak sah kalau tak ceduk 2/3 kali
16. Buang balik nasi.banyak. .
17. Tak puas ati, banyak lagi..buang lagi..(tinggal sejemput)
18. Godek2 sikit nasi dalam pinggan 2minit
19. Carik lauk. Survey dulu keliling meja. Tenguk sana, tenguk sini
20. Jengok dlm bekas lauk, ambik kuah sikit
21. Jengok bekas lauk lain, ceduk kuah sikit lagi
22. Jengok lagi? sambil tu tengok2 orang, jeling-jeling
23. Ambil lauk
24. Pusing lagi
25. Carik sayur pulak!
26. Ambik sayur selepas survey dan keliling 2 minit
27. Ke kaunter bayaran
28. Tgk2 nasi dlm pinggan
29. Berbisik ngan kawan “alaamak byk la aku ambik”
30. Sampai depan kaunter “berapa?”
31. Bukak dompet..belek2 celah kad2 bank, celah kad2 nama, celah gambar2..
32. Keluarkan duit
33. Buat isyarat mata ngan member (sbb nasi mahal)
35. Tutup dompet. Ambik nasi
36. Tinjau-tinjau tempat duduk.
37. Jumpa tempat duduk..alamak kotorlah!!!
38. Cari tempat duduk lain
39. Jumpa. Duduk..
40. Alamak. Air tak order lagi
41. Tinjau2, carik org order air..sambil tangan betulkan tudung
42. Order air
43. Bangun
44. Ambik sudu
45. Duduk
46. Bangun
47. Ambik Tisu
48. Duduk
49. Air sampai
50. Belek dompet (Step tadi)
51. Bayar
52. Tutup
53. Minum air
54. Start makan
55. Tengok-tengok orang sambil makan
56. Makan separuh..kenyang
57. Sebab dah minum air
58. Letak sudu, letak garpu
59. Pinggan tolak tepi
60. Borak2 kater makanan tak sedap
61. Ngumpat2..tg korang
62. Pukul 2, naik opis..
63. Ambik beg makeup, g surau!!!!!

No wonder women are more complex than men emotionally
 

This is my answer 

1. Waktu lunch, jalan ke kedai makan
Waktu lunch, biasanya jarang ke kedai makan. Samada beli siap-siap nasi lemak atau bihun goreng dekat tempat selalu beli atau bawa bekal da tentu sedap dan mengikut citarasa sendiri, malas nak pergi tempat lain)

2. Perhatikan orang waktu jalan
Saya selalu makan mengadap computer kat office cubicle. Kalau tak pun mengadap paper atau buku. Kalau keluar makan (which is JARANG) jarang ada masa nak tengok orang – da lapar mesti tengok makanan je.

3. Sempat mengumpat dulu
Jawapan sama seperti di atas. Sebab jarang keluar…so nak kata mengumpat tak ada. Mengadap komputer je.

4. Sambil jalan betulkan tudung, tgk baju sendiri, tgk kaki
Betulkan tudung tu hanya 2. Bila dekat rumah nak pergi kerja 2. Selepas solat di surau

5. Tengok baju orang lain, especially yang cantik dr baju sendiri.
Tengok orang tu ada. Cantik dari baju sendiri? Pada saya apa yang saya pakai da tentunya cantik. Tak cantik tak pakai.

6. Sampai kedai makan, jenguk-jenguk dulu
Biasanya kedai makan da di tentukan di ofis dahulu. Itupun kalau saya rajin ikut teman satu office. Kitaorang ada list tempat makan yang kitaorang suka pergi. So tak jadi masalah.

7. Ramai orang,cari kedai lain.
Macam sebut sebelum ni. Kitaorang ada list tempat makan yang kitaorang suka pergi. So tak jadi masalah.


8. Jalan lagi
9. Dah puas ati..masuk..
10. Survey lauk dulu 2, 3 minit.
11. Carik2 pinggan, ambik pinggan
12. Belek-belek pinggan, bersih ke?? tak bersih?..eeeeiiii. .
13. Dah puas ati, ambik nasi
14. Ambik nasi ceduk sikit-sikit
15. Tak sah kalau tak ceduk 2/3 kali
16. Buang balik nasi.banyak. .
17. Tak puas ati, banyak lagi..buang lagi..(tinggal sejemput)
18. Godek2 sikit nasi dalam pinggan 2minit
19. Carik lauk. Survey dulu keliling meja. Tenguk sana, tenguk sini
20. Jengok dlm bekas lauk, ambik kuah sikit
21. Jengok bekas lauk lain, ceduk kuah sikit lagi
22. Jengok lagi? sambil tu tengok2 orang, jeling-jeling
23. Ambil lauk
24. Pusing lagi
25. Carik sayur pulak!
26. Ambik sayur selepas survey dan keliling 2 minit
27. Ke kaunter bayaran
28. Tgk2 nasi dlm pinggan
29. Berbisik ngan kawan “alaamak byk la aku ambik”
30. Sampai depan kaunter “berapa?”
No 8 sampai 30 tak pernah timbul. Sebabnya kami satu ofis jarang beli nasi campur. Saya sendiri suka bawak bekal – masakan lauk pauk sendiri. Kalau makan kat luar, semua da siap terhidang – samada at Korean, Japanese restaurant, Ol Town Coffee, Nandos, McDonalds, KFC or Kenny Rodgers – my workmates cuma 1 dan 2 orang lagi sahaja melayu. Geng keluar makan I sorang melayu, 2 org lagi cina dan seorang lagi Korean.

31. Bukak dompet..belek2 celah kad2 bank, celah kad2 nama, celah gambar2..
32. Keluarkan duit
33. Buat isyarat mata ngan member (sbb nasi mahal)
35. Tutup dompet. Ambik nasi
36. Tinjau-tinjau tempat duduk.
37. Jumpa tempat duduk..alamak kotorlah!!!
38. Cari tempat duduk lain
39. Jumpa. Duduk..
40. Alamak. Air tak order lagi
41. Tinjau2, carik org order air..sambil tangan betulkan tudung
42. Order air
43. Bangun
44. Ambik sudu
45. Duduk
46. Bangun
47. Ambik Tisu
48. Duduk
49. Air sampai
50. Belek dompet (Step tadi)
51. Bayar
52. Tutup
53. Minum air
54. Start makan
Biasanya kami kalau keluar makan, makan siap di hantar dengan air, sudu, garfu dan tisu. Step2 kat atas tu tak timbul.

55. Tengok-tengok orang sambil makan
56. Makan separuh..kenyang
57. Sebab dah minum air
58. Letak sudu, letak garpu
59. Pinggan tolak tepi

Sekali lagi step di atas tak pernah jadi. Tempat yang kami pilih untuk pergi tu biasanya memang di jamin sedap dan banyak pilihan. 

60. Borak2 kater makanan tak sedap

Biasanya kami akan cakap – “Let’s go back”
61. Ngumpat2..tg korang

Langsung memang takde masa nak buat ni.

62. Pukul 2, naik opis..

Maaf, by 1.45 da balik.

63. Ambik beg makeup, g surau!!!!!

Saya tak pakai makeup sebab tau leceh nak cuci bila time nak solat.  Lagipun rugi masa.

Am not sure about “pompuan lain” but lunch hour atau AUX – time-out utk berehat for me memang di kira dalam prestasi since I am working for multinational company. Lebih masa je kena soal. Lebih AUX je kena soal.

Sebab tu lebih suka beli siap dan makan kat ofis. Majority suka macam tu. Every month kitaorang organize pot luck – order pizza ke KFC ke. Satu office duduk satu meja makan kat tengah-tengah. Mengumpat-mengumpat ni takde..sebab takde sapa yang nak di umpat kat office atau department lain (department lain pun bertembung mata bila kat tempat printing tu je)

Lagipun, dengan masa yang terhad satu jam…mustahil boleh buat semua kat atas tu. Yang I tahu, 99.9% I makan beli siap (atau order kat kawan yang nak kuar beli) makan mengadap komputer. Orang kerja tak professional je yang buat macam tu.

Bohong je kat atas tu…not all women are THAT complex

3 Comments

Filed under Daily Life, Friends, Latest News, My work, woman, women, working professional

3 responses to “Women are more complex – Merepek LAH!

  1. 🙂 i like simple praktikal women….
    i love simple praktikal women at work and sophiticated, romantics and passionate woman at home.

    nice list tu Fay….i think i hv seen the scenario mcm tu …di malaysia lah…

    where r u actually?

    usa?

    spore?

    idham

  2. janatunaliya

    malaysia bro…heheh mana lagi. unless kut kut ada rezeki suami ke tempat lain lagi. *sengih*

  3. zuriaf

    susah jugak nak makan ni ye..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s